jump to navigation

Intel D915GAV Motherboard and XPpro SP3 High Definition Audio Problems July 16, 2011

Posted by phoenixcomm in High Definition Audio, Intel D915GAV Motherboard, Mircosoft XPpro SP3, Realtek AC97.
Tags: , , ,
trackback

I just installed a fresh copy of XPpro SP3 on my video computer. Its main use is to watch movies. The computer has a Intel D915GAV Motherboard. I also went to Intel Support and downloaded the two drivers. One is for the motherboard, the other is the audio. I also downloaded the Realtek AC97 audio drivers. That should have done it.
The Problem: No Audio. In the Device Manager there was the yellow question marks on the High Definition Audio. Ok so I clicked on the question marks, one at a time and let the driver update do its thing. Then the reboot. No Audio.
Solution #1 I checked on Microsoft’s web site and they said download this KB888111  but you cant install it because it was designed  for SP2.  Oh well back to the web.  I found a neat trick tell XP that you have SP2 not SP3. You can do that  with regedit.   Go  to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Windows and  change CSDVersion to 200. Reboot. Install KB888111.  Change back CSDVersion to 300. Reboot.  STILL NO AUDIO.

Solution #2  Microsoft Fixit. I wont bore you I will just say: STILL NO AUDIO. (btw Fixit said everything was working!)

Solution #3 Just more of the same with no results.  We are now into the 6th or 7th hour of a 1hour reload.

Final Solution: 

  1.  Go into the BIOS and turn off the integrated Realtek AC97 Audio.
  2. Install plug-and-play PCI audio card. They are cheap, under $10.00. I happened to have an old Sound-Blaster.
  3. Reboot
  4. Let XP find the drivers for you.
  5. Enjoy. Total time about 15 minutes.

See Occam got it right so many years ago: The simplest answer is often correct.

Advertisements

Comments»

1. Julius Willcutt - August 12, 2011

Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

phoenixcomm - August 23, 2011

Julius
thanks for the kudos! you may link to my host me. this blog however is just a free blog from wordpress.com
now if you would like me to host a web site for you I would be willing to do that. some of my websites are:
phoenixtrading.biz
phoenixcomm.net (hosting & web design)
phoenixareospace.us (simulation products)
flite-tronics.com (simulation products)

Regards
Cris H.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: